Kuinka ryhtyä yrittäjäksi?

Kerron vähän taustaa, niin pääset paremmin kärryille mistä kaikki on alkanut. Tämän haluan kertoa myös siksi, koska haluan tuoda esille sen faktan, että kuka vain voi ryhtyä yrittäjäksi ja/tai toteuttaa suurimpiakin unelmiaan! Moni tuntuu luulevan, että yrittäjäksi synnytään, tai tarvitaan jotakin erityisiä ominaisuuksia. Toki yrittäjyys vaatii paljon työtä, rohkeutta mutta ennen kaikkea se vaatii intohimoa! Kaikki ne muut ominaisuudet ovat täysin opittavissa, mikäli vain haluat oppia. Eli ihan samalla tavalla kuin koulussa – siellähän me kaikki olemme opetelleet laskemaan, lukeamaan, kirjoittamaan.. sitten laskemaan vähän vaikeampia laskutehtäviä, kirjoittamaan käyttäen sivistyssanoja jne. Samalla tavalla voit oppia saamaan enemmän rohkeutta, voit oppia ahkeraksi, voit oppia sosiaaliseksi…
And the list goes on. :)

Sitten omiin lähtökuoppiin, josta minun piti kirjoittaa.

Olen itse syntynyt jotakuinkin tavalliseen perheeseen. Tosi mukavaan perheeseen itseasissa. Minulla on ihana äiti ja sisko, joiden kanssa on ihania riitojakin välillä, vieläkin! Äitini ja Isäni erosivat kun olin tarhaikäinen. Äitini oli siis yksinhuoltaja, yrittäjä, hän huolehti kodista… Hän teki kaiken. Hän teki myös kaiken minun ja siskoni eteen, josta olen suuresti kiitollinen äidilleni. Uskon, että kaikkien äidit haluaa lastensa parasta, ja näin jälkikäteen ajateltuna, olen jopa ollut hyvin surullinen siitä, että olen saanut äidiltäni mm. oman koiran ja hevosen, koska olen tarpeeksi ”kinunut”. En ole antanut periksi! ( Eli periksiantamattomuuden olen ainakin oppinut jo nuorena, josta minulla on paljon hyötyä tänäpäivänä.) Oma äitini on siis tehnyt pitkää päivää sen eteen, että on esim. maksanut minulle kisamatkoja, kun kilpaesteratsastin hevosellani. Ei kovin halpaa puuhaa. Nyt ajattelen, että minulla on vielä mahdollisuus korvata äidilleni kaikki se, mitä hän on tehnyt minun vuokseni, ja oma äitini onkin minulle suuri motivaattori onnistua yrittäjänä.

Olen siis asunut suuren osan elämästäni pienessä kaupungissa, josta sitten lähdin maailmalle jo 17- vuotiaana. Ennen Joensuuta olen asunut myös Turussa ja Helsingissä, sekä viettänyt paljon aikaa Tampereella, koska minun rakas avopuoliso asui Tampereella kun me tavattiin <3.

Jo pienenä kokeilen monia eri urheilulajeja, mm. jalkapallo, baletti, yleisurheilu, tanssi.. tästä jää varmaan mainitsematta moni laji, koska en edes muista mitä kaikkea on tullut kokeiltua. Ratsastus oli se laji joka kuitenkin jäi moneksi vuodeksi. Olen hyvin eläinrakas, ja minulla on ollut elämiä aina akvaariokaloista hevoseen, ja kaikkea siltä väliltä.  Yksi kissoistani söi undulaatin, ja kerran laitoin liian kuumaa vettä akvaariokalalle, ja se raukka kuoli tietenkin, kiehui veteen. Se oli vahinko, ja olin aika pieni. Hautasin kalan vessanpöntöstä alas.

Olen käynyt ammattikoulun, koska lukio jäi kesken välivuoden takia, eli välivuosi venähti jonka aikana opiskelin ammatin. Ammatin, johon en ollut koskaan uskonut päätyväni. Ammattikorkeassa aloitin parisen vuotta sitten, joka sekin jäi hyllylle toistaiseksi, yrittäjyys meni edelle.
Kannatan kuitenkin opiskelua, varsinkin omatoimista opiskelua, jota voi tehdä kotona.

Yksi suurimmista intohimoistani on terveellinen ruoka (lisää tästä aiheesta toisessa kirjoituksessa), ja olen opiskellut ravintoexpertiksi itse, sekä eri luentoja käymällä.

Nyt kelaan vuosia hieman eteenpäin, jotta päästään lähemmäs nykyhetkeä.
Nykyhetkeen liittyy vahvasti avopuolisoni Ville, joten en tietenkään voi olla kertomatta hänestä. Tapasimme Villen kanssa tosiaan reilut pari vuotta sitten.
Ville oli töissä paperi-insinöörinä Tampereella, ja minä olin töissä hoitoalalla Helsingissä. (Tiesittekös muuten, että on kuulemma tehty jotakin tilastoa siitä, että insinöörit monesti päätyvät yhteen hoitoalalla olevan ihmisen kanssa?!) Minä olen kuitenkin ikionnellinen siitä, että me tavattiin Villen kanssa. Olen hyvin onnellinen, ja voisin melkein jatkaa kertomalla kuinka ihana mies Ville on. En nyt tällä kertaa kuitenkaan kerro :)

Ville oli sivutoiminen yrittäjä jo kun tavattiin, ja minäkin olin perustanut oman toiminimen tapaasimme alkuvaiheessa. Harrastimme ns. self-developmentia jo ennen kuin tavattiin, ja meillä oli paljon unelmia. Minä mietin kokopäiväisesti yrittjäksiryhtymistä jo pari vuotta sitten, eikä Villekään ollut kovin tyytyväinen kahdeksasta neljään rytmistä. Molemmilla oli ilmiselvästi tunne, että tässähän voisi oikeasti tehdä jotakin vähän suurempaa, ja nimenomaan itsellemme, eikä niin, että ollaan vain töissä suurille firmoille, jotka käärivät myös kaikki rahat. Jos joku entinen pomoni lukee tätä, haluan esitttää kiitollisuuteni kaikesta jota olen oppinut työpaikoillani, ja siitä, että olen saanut olla töissä hienojen ihmisten kanssa. Uskon, että niin minä kuin moni entisistä pomoistanikin tiesivät, että tulen tekemään jotakin omaa ja jotakin ihan muuta vielä jonakin päivänä.

Luimme kirjoja Villen kanssa, mitä teemme edelleen tänäpäivänä, luemme self-development, eli suomeksi  itsensä kehittämistä-kirjoja, ja puhuimme yrittäjyydestä. Halusimme kovasti irtautua tänäpäivänä kutsutusta kuuluisasta oravanpyöstä, ja alkaa luomaa jotakin omaa. Täysin omaa. Tutustuimme muutamaan verkostomarkkinointifirmaankin, ja ajattelimme, että tässä voisi olla meille hyvä työ. Saisimme olla yrittäjiä, saisimme olla vapaita ja ympärillä olevat ihmiset olivat suurimmaksi osaksi postiivisella asenteella eteenpäin juoksevia ihmisiä. Jossakin vaiheessa tajusimme, että verkostomarkkinointi ei ole se meidän juttu, koska sehän on jonkun toisen keksimä. Olisimme olleet yrittäjinä tavallaan jonkun toisen firmassa, jossa tuotteet, toimintatavat ja yrityksen visio oli jo ennalta päätetty. Halusimme aloittaa alusta, ja päättää itse kaiken. Että näin.

Ville on kotoisin Joensuusta, ja yksi kaunis loppukesän päivä, vuonna 2013, kävelimme Kauppakeskus Metropolin lävitse Joensuussa, jossa näimme liiketilan. Katsoimme liiketilaa, ja juttelimme ääneen siitä, kuinka juuri näkemämme liiketila olisi loistava paikka kahvilatoiminnalle. Heittelimme ideoita siitä, mitä voisimme myydä, ja hyvin äkkiä tulimme siihen tulokseen, että möisimme ehdottomasti hyvinvointia edistäviä ja herkullisia tuotteita, joita Suomessa ei vielä kovinkaan paljoa ole.

Tästä syntyi siis ajatus Super Smoothielle, joka toimii nyt Joensuussa. Nimensä mukaisesti Super Smoothielta voi ostaa smoothieta ja mm. salaatteja, kahveja ja raakakakkuja. Tutustu Super Smoothien täällä: www.supersmoothie.fi

Olemme avanneet myös Paratiisisaari -nimisen Kattoterassin Joensuuhun, nyt kesän ajaksi. Näin ne asiat lähtevät rullaamaan kun vain aloittaa. Aloittaa tekemisen, rohkeasti.

Super Smoothiesta ja Paratiisisaaresta kerron lisää eri kirjoituksessa.

Tässä sinulle vinkkejä, jotka toivon mukaan auttavat myös sinua yrittäjyytesi tiellä. Nämä alle listatut asiat ovat asioita, joita käytämme itsekin työkaluina, joten ne toimivat muistiinpanoina myös meille, koska ei mekään mitään superihmisiä olla – kokoajan pitää oppia ja palata takaisin ”back to basics” – tyyppiseen ajattelumalliin, turha tehdä liian monimutkaista.

1. Jos haluat yrittäjäksi, sinun on paras toimia alalla, josta tykkäät, Katso TED.com -video, jossa kannustetaan  etsimään sydämen asia, sillä se on ainoa oikea tie tänäpäivänä olla yrittäjä – eli tee sydämellä.

2. Jos haluat jonkin asian kasvavan, sinun on luovuttava myös jostakin. Et siis voi tehdä töitä 12 h jossakin toisessa yrityksessä, ja yrittää kasvattaa samalla omaa yritystäsi. Tee siis päätös, ja luovu muusta työstä – se mihin keskityt voi ainoastaan kasvaa.

3. Sinun täytyy olla rohkea. Et voi jäädä jahkailemaan. Joko ryhdyt yrittäjäksi täysillä tai sitten et. Ei siinä ole mitään välimuotoa, jos oikeasti haluat saada itsellesi kuukausipalkan kun toimit yrittäjänä – ei se mitään anna jos ei otakaan, joko tai.

4. Yrittäjäksi ryhtyminen ei itsessään ole kovin vaikeaa, sinun on täytettävä muutama paperi ja toiminimellä on helppo aloittaa. Älä tosin tee samoja virheitä kuin minä, joten ota heti hyvä kirjanpitäjä ja kysy mitä papereita, tositteita ja kuitteja täytyy säilyttää, milloin toimittaa kirjanpitäjälle jne.
Tiedä päivämäärät jolloin sinun on toimitettava dokumentit kirjanpitäjälle, niin kirjanpitäjä hoitaa asiat verottajan kanssa. Hyvä kirjanpitäjä, ei huolia, eikä muuten maksa paljoa jos sinulla ei ole isoa yritystä.

5. Ole nöyrä, tee kovasti töitä, ole kiitollinen, ole iloinen, ole sosiaalinen, lue kirjoja jotka kannustavat sinua, ÄLÄ ole kaveri ihmisten kanssa, jotka eivät kannusta sinua! Karsi siis kaikki negatiiviset ihmiset ympäriltäsi, ja ole arvoistesi ihmisten ympärillä.

Vinkkejä pyrin kirjoittamaan joka kirjoituksessa, ja vastaan mielelläni myös kysymyksiin!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *