Miten aloittaa sijoittaminen? Minun tarinani

Sijoittamisen aloittaminen on varmasti monelle meistä suuri muutos elämässä, varsinkin jos sitä meinataan tehdä tosissaan ja tuottoisasti. Kerron tässä oman tarinani, miten aloitin sijoittamisen vuonna 2008. Uskon, että tästä tarinasta voisi olla sinulle enemmän hyötyä ja apua omien sijoituspäätösten tekemiseen. Uskon, myös, että ”hyvien sijoitusvinkkien” tarjoajia aloittelevalle sijoittajalle on maailma pullollaan.. joten minä en tee sitä.

Vuonna 2008 minulla ei ollut mitään tarkkoja sijoitustavoitteita tai sijoitusstrategiaa, halusin vain saada enemmän rahaa ja päästä aikaisemmin eläkkeelle (tosin olin silloin 22-vuotias). Alkusysksynä 2008 sattui mielenkiintoinen yhteensattuma, kun sain puhelun Alexandrialta juuri samalla viikolla, kun olin saanut lopputilin tililleni kesätöistä. Tottakai rahamiehenä hyväksyin kutsun tulla keskustelemaan sijoitusrahastoista alan ammattilaisten kanssa.

Sijoittamisen aloittaminen

Puhuimme paljon vapaaehtoisista eläkesijoituksista ja sen veroeduista. Muistan hämärästi termin ”veroikkuna”, joka silloin kuullosti erinomaiselta vaihtoehdolta tehdä verosuunnittelua. Lisäksi sijoitusneuvoja piirsin kuvaajaa pörssin historiasta ja samalla kertoi, että pitkällä aikavälillä keskimäärin sijoitettu pääoma tuottaa 7-8 % vuodessa. Korkoa korolle ilmiön jälkeen summa tuntui aika hyvältä.

Olin kuitenkin niin viisas ja itsevarma 22-vuotias opiskelija ja sanoin sijoitusneuvojalle, että minä en usko eläkejärjestelmään, tai että saisin sieltä euroakaan rahaa ikinä, mutta toisaalta en jaksaisi odottaa 65-vuotiaaksi, että saisin vapaaehtoisesta eläkesijoituksesta rahojani takaisin. ”Voidaanko laskea niin, että 50v synttärinä voisin jäädä eläkkeelle?” kysyin minä. Tämähän onnistui. Päätimme laittaa alkupanokset (noin 150 €/kk) suurelle riskille kehittyviin aavikkoyrityksiin Afrikan sisämaahan, jolloin tuotto olisi alkuun parempi. Myöhemmässä vaiheessa tulisimme hajauttamaan riskiä. Lähdin tapaamisesta tyytyväisenä ja innokkaana sijoittajana kotiin.

omx25 Helsinki kurssikehitys

OMX Helsinki 25 – 2000-luvun hintakehitys. Olisiko yli vuoden mittaiset laskujaksot ollut mahdollista huomata? Mitä luulet 5 vuoden sisällä tapahtuvan? Olemmeko menossa ylöspäin, alaspäin vai tasaisesti samaa tasoa?

 

Myöhemmin opittua:

  1. Veroedut tarkoittavat tässä tapauksessa sitä, että verot maksetaan rahaa nostettaessa. Etu poistaa verojen maksun vain, kun sijoituksia muutetaan rahastoista toiseen yms.
  2. Sijoittaminen ”pitkällä aikavälillä keskimäärin” ja ”lisäsijoituksia laskeviin markkinoihin”. Esimerkiksi Helsingin pörssiä katsottaessa se yleensä nousee jatkuvasti muutaman vuoden, jonka jälkeen se laskee muutaman vuoden. Kannattaako rahat pitää silloin osakkeissa kiinni, kun tiedetään että pörssi on nyt laskussa muutaman vuoden?
  3. Sijoitussuunnitelmat voivat muuttua ja 28 vuoden sijoituspäätös voi olla turhan pitkä aika. Mitä mieltä sinä olet?

 

Sijoituskulta ja sijoittaminen arvometalleihin

Pari vuotta myöhemmin innostukseni sijoittamiseen oli jo kasvanut ja samalla tietoisuuteni siitä, että en jaksa odottaa eläkkeelle pääsyä 50-vuotiaaksi. Tästä syystä oli lopettanut kuukausisijoittamisen sijoitusrahastoon. Siellä lepäsi kuitenkin muutama tonni rahaa, jotka odottavat minua vielä vuosia eteenpäin.

Sijoituskultalaatta 100 grammaa

Olin oppinut, että fyysinen kulta on myös hyvä sijoituskohde. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ostetaan kultaharkko kotiin ja säilytetään sitä hyvässä piilossa. Yleensä sijoituskulta on 50 tai 100 gramman kultalaattoina. Olin jo päässyt vakituisesti työelämään insinöörinä ja minulle alkoi kertyä säästöön rahaa, kun kuukausimenoni olivat vieläkin opiskelijamoodissa. Olin lukenut myös paljon arvometalleista ja niiden arvon kehityksestä. Haistoin vuonna 2010, että kullan hinta saattaisi olla nousussa ja hankin silloin 100 gramman kultalaatan. Silloin se piti maksaa kerralla ja voi kuule, sitä varten säästettiin monta kuukautta! Nykyisin tykkään ostaa fyysistä kultaa ns. osamaksulla. KultaEevan -sivuilla tämä on mahdollista. Ennen sijoituspäätöstä kannattaa ehdottomasti katsoa ilmaiset opetusvideot, koska milloinkaan ei kannata tehdä sijoituspäätöstä toisen vinkkien takia, vaan vastuu on aina sinun.

Tämän kultasijoitukseni arvo on parhaillaan ollut noin 800 euroa korkeampi kuin ostohinta, mutta minulla ei ole ollut tarvetta myydä sitä. Pidän sitä tällä hetkellä oman talouden puskurinani, eli se on minulle yksi tapa pitää rahaa säästössä.

Näiden sijoittamisen ensiaskelien jälkeen kiinnostuin sijoitusasunnoista (vahingossa) ja se on myös aika pitkä tarina. Kerron siitä enemmän seuraavassa blogipostauksessa. Jos sinulle heräsi ajatuksia tai kysymyksiä tästä, niin tässä alapuolella on mahdollisuus laittaa kommentteja ja kysymyksiä. Olisin todella kiitollinen, jos kirjoittaisit siihen jotain.

Oikein mahtavaa viikon jatkoa!

-Ville

 
Seuraa blogiani Bloglovinin avulla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *