Onko nyt oikea aika sijoittaa kultaan?

Tämä otsikon mukainen ajatus on ollut minulla mielessä jo useamman vuoden ajan ja nyt ajattelin kirjoittaa siitä itsekin. Tässä on tullut aika monesta tuutista mielenkiintoisia viestejä. Helmikuussa luin Kauppalehden sivuilta operaatiosta ”Suuret Setelit”. Tämä oli kahdesta syystä mielenkiintoinen juttu. Ensinnäkin syy millä EKP perustelee operaation tarpeellisuutta ja toiseksi ajankohta, jolloin viimeksi vastaava operaatio toteutettiin USA:ssa. Iltalehti kirjoitti myös ennustuksia uudesta talouskriisistä, voit lukea artikkelin tästä.

Itse olen hyvin skeptinen valtamedian julkaisemiin talousuutisiin, mutta yritän lukea niitä niin, että poimin sieltä faktat ja opin ymmärtämään paremmin rahajärjestelmän toimintaa. Eräs asia avasi minun silmäni eilen entistäkin suuremmiksi. Kuuntelin Robert Kiyosakin Rich Dad Radio Show -ohjelmaa netistä. Jos Robert Kiyosaki on sinulle tuntematon henkilö, niin suosittelen sinua uhraamaan hieman aikaasi ja katsomaan tämän videon. Se selventää hyvin, miksi minäkin kuuntelen tarkkaan aina, kun hänellä on kerrottavaa.

Palatakseni asiaan kuuntelin hänen ohjelmaansa ja jossain kohtaa he keskustelivat talousromahduksesta, joka ennustuksen mukaan tulee toteutumaan tänä vuonna. Tässä yhteydessä he keskustelivat osakemarkkinoista ja listasivat noin 5-10 suursijoittajaa, jotka ovat vähentämässä radikaalisti osakesijoituksiaan. Yli puolet nimistä meni ohi, mutta jossain vaiheessa kuulin seuraavat nimet: Warren Buffet ja Berkshire Hathaway. Wikipedia kirjoittaa Berkshire Hathaway:sta näin:

”Yritys on viimeiset 25 vuotta tuottanut poikkeuksellisen korkean 25 prosentin tuoton sijoitetulle pääomalle.”

Tämä oli todella yllättävä uutinen minulle, joka en seuraa aktiivisesti herra Buffetin sijoituksia. Tämän jälkeen oli tietysti käydä tsekkaamassa pari käyrää ja ajattelin näyttää ne myös tämän kirjoituksen yhteydessä. Ensimmäisenä Yhdysvaltojen osakemarkkinat alla olevassa kuvaajassa. Mitä mieltä olet, mihin suuntaan markkinat voisivat mennä tulevaisuudessa?

USA:n osakemarkkinat 20 vuotta

Minun silmiini ollaan hetken matkaa tultu jo ylöspäin edellisestä pankkikriisistä. Jos tilanne olisi sellainen, että osakemarkkinat olisivat tulossa alaspäin seuraavina vuosina, niin silloin jonkin toisen omaisuuslajin on tultava ylöspäin. Markkinoiden syklisyyden olen oppinut ja sisäistänyt sijoituskoulutuksissa. Tämä tarkoittaa sitä, että nyt on löydettävä toinen omaisuuslaji, jolla olisi potentiaalia kasvaa. Jos esimerkiksi mietitään asuntoja ja kiinteistöjä Suomessa (koska maailman tilanteesta minulla ei ole tietoa). Tuntuu siltä, että viime aikoina on ollut paljon puhetta asuntokuplasta, joten en ehkä ensimmäisenä lähtisi tarkkailemaan sitä suurennuslasin kanssa.

Niin kuin otsikossa mainitsin, arvometallit voisivat ehkä olla potentiaalinen sijoituskohde tällä hetkellä, tai ehkä ei. Katsoin pari kuvaajaa kullan kehityksestä viime aikoina ja alla on kuvaaja kullan arvon kehityksestä viimeisen puolen vuoden aikana.

Kulta sijoituksena - hinnan kehitys 6 kk

Mutta mitä!? Tässähän kehitys on ollut vieläkin jyrkempää kuin osakemarkkinoilla Yhdysvalloissa. Kullan hinnan tässä pitäisi romahtaa. Tämä on siitä harhaanjohtava kuva, koska aikaväli on vain 6 kk ja edellisessä kuvassa se on 20 vuotta. Katsotaan seuraavaksi kullan hinnan kehitystä hieman pidemmällä välillä.

Kulta taulukko – sijoituskulta 2000-luvulla

Tämä käyrä kertoo ehkä erilaista tarinaa, mutta tarkemmat päätelmät jätän sinulle itsellesi tehtäväksi. Jos päädyt sijoittamaan kultaan, niin voin antaa sinulle pari vinkkiä, jotka ovat auttaneet minua ymmärtämään arvometalleihin sijoittamista paremmin.

1. Sijoita vain fyysiseen kultaan

Tämä on tärkein neuvo, jonka voin antaa. Tällä hetkellä ”paperikultaa” myydään markkinoilla noin 100-200 kertaa enemmän kuin fyysistä kultaa on olemassa. Sijoittamalla näihin johdannaisiin, voit tehdä hyviäkin pikavoittoja. Kuitenkin loppujen lopuksi tulee vastaan tilanne, jossa kaikki 100-200 kullan omistajaa haluavat saada itselleen kullan, vaikka sitä on todellisuudessa vain 1 kappale. Tämä voi myös vaikuttaa siihen, että tulevaisuudessa fyysisen kullan hinta on korkeampi kuin kullan markkinahinta.

2. Kullan ostohinta ja myyntihinta

Jos tällä hetkellä kullan markkinahinta olisi 35 €/g, niin kun menet ostamaan 100 gramman kultalaattaa hinta ei ole 3500 €, valitettavasti. Kultakauppiaat lisäävät markkinahintaan (Spot-hinta) oman provisionsa, joka on yleisesti noin 7-9 %. Tämä on ihan luonnollista, koska pitäähän kultakauppiaidenkin elättää itsensä.

Tärkeämpi asia on kuitenkin kullan myyntihinta. Kannattaa siis tarkistaa kultakauppiaalta, että ostavatko he kullan Spot-hinnalla? Jotkut ovelat kauppiaat ostavat kullan takaisin Spot-hinta miinus 1-3 %. Tämä on yleistä silloin, kun kauppiaat myyvät kultaa matalalla provisiolla.

Täällaisia ajatuksia minulla tuli mieleeni näin kauniina keväisenä lauantaiaamuna. Adios!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *